Digitaal daten met kunst

In het Rotterdamse museum Boymans van Beuningen kun je al swipend je eigen kunstprofiel maken. Door in een cabine, de zogeheten ARTtinder, op een scherm aan te geven welke kunst je mooi vindt, maak je je eigen collectie die je later thuis ook nog kunt bekijken via het online videokanaal ARTtube. De bedoeling is dat je er zo op een speelse manier achterkomt welke kunst bij je past. Een soort speeddaten met kunstwerken dus. De ARTtinder zal voor het eerst gebruikt worden tijdens de tentoonstelling Design Derby in het Rotterdamse museum. Deze tentoonstelling gaat over de vormgevingsiconen van Nederland en Belgiƫ in de afgelopen twee eeuwen en is t/m 13 september te zien. Daarna gaat de cabine ook nog naar andere musea die aangesloten zijn bij ARTtube.

arttube

ARTtube

ARTtube is een online videokanaal voor kunst en design van verschillende musea in Nederland en BelgiĆ«. Er zijn interviews met kunstenaars en designers te zien. Curatoren nemen kijkers mee door de collectie. En je kunt achter de schermen meekijken als er een tentoonstelling wordt opgebouwd of een werk wordt gerestaureerd. Er zijn interessante video’s over de verschillenden stromingen binnen de kunst. Ook is er aandacht voor het experiment middels animaties en remix video’s.

Beleving van bezoekers

De musea die betrokken zijn bij ARTtube hopen met deze digitale toepassing meer interactie met bezoekers te krijgen. De musea krijgen inzicht in de waardering van het publiek voor bepaalde werken en de bezoekers kunnen vragen stellen aan de conservatoren. Door het fysieke museumbezoek te koppelen aan de online wereld wordt de kunstbeleving vergroot. Er vindt een herbeleving van het bezoek plaats waardoor je meer met kunst in aanraking komt en er ook op een andere manier toegang toe krijgt.