Digitale kunst Andy Warhol na bijna 30 jaar opnieuw ontdekt

Het Andy Warhol museum heeft deze week bekend gemaakt dat het een collectie digitale kunst van de kunstenaar heeft teruggevonden op een aantal oude Commodore Amiga floppies. De kunst werd in 1985 ter promotie van de lancering van de computer door Warhol gemaakt.

digitaal warhol 1

Demonstratie Warhol

De Commodore Amiga is een computer die in 1985 werd gelanceerd door het bedrijf Commodore. Het was een computer die zijn tijd ver vooruit was en op het gebied van audio en video een stuk geavanceerder was dan pc’s. Om dit ook aan de wereld te laten zien, riep Commodore de hulp van Warhol in. De kunstenaar ging voor het oog van de camera een tijdje aan de slag met de computer.

Verloren kunstwerken

De digitale kunst die werd gemaakt door Warhol werd opgeslagen op een aantal floppies, maar deze floppies werden al snel uit het oog verloren. Toen een oplettende kunstenaar in 2011 echter een Youtube-video van het promotie-event zag, vroeg hij zich af waar de kunst van Warhol was gebleven. De floppies werden al snel gevonden bij het Andy Warhol museum, maar het was in eerste instantie moeilijk om de bestanden van de bijna 30 jaar oude floppies uit te lezen. Een team specialisten wist de digitale kunstbestanden uiteindelijk vrij eenvoudig te herstellen.

Digitale Warhol aan de muur?

De digitale kunst zal op een later tijdstip ook in het Andy Warhol Museum worden geëxposeerd. De presentatievorm hiervan is echter nog onbekend. Ook prints en afdrukken van de digitale werken worden momenteel nog nergens aangeboden.

Wie graag een digitale Warhol aan eigen muur wil hangen, zal hier zelf stappen voor moeten ondernemen. Doordat de grafische bestanden op oude software zijn gemaakt moet er echter rekening gehouden moeten worden met de lage resolutie van de afbeeldingen. Om de knelpunten rondom de lage resolutie op te lossen kun je gebruik maken van Photoshop plugins die speciaal ontwikkeld zijn voor het afdrukken van lage kwaliteitsbestanden. Zie hiervoor bijvoorbeeld de Blow Up plugin van Alien Skin.  Het drukken kun je bijvoorbeeld online laten doen bij Drukhetnu.nl, waar je zowel canvasdoeken als posterformaten in verschillende formaten kunt laten afdrukken.

Zie hieronder de andere vrijgegeven Commodore producties van Warhol;

digitaal-warhol-2

digitaal-warhol-3

GraphiCraft

Je kunt de (oude) software waarmee Warhol de bovenstaande werken heeft gemaakt ook zelf uitproberen. Hiervoor heb je een Commodore emulator & GraphiCraft nodig.