Digitale kunst thuis aan de muur

Electric objects

In het digitale tijdperk zijn er ontzettend kunstwerken te vinden op internet of op onze telefoons en tablets. Daar leiden ze een verborgen leven. Heel af en toe worden ze zichtbaar als we iets willen delen met iemand of als we er op een verloren ogenblik in rondsnuffelen. Wat als je deze verborgen juweeltjes tevoorschijn zou kunnen toveren en op je muur zou kunnen laten verschijnen? Het bedrijf Electric Objects heeft een manier bedacht die dit mogelijk maakt.

Je eigen kunstgalerie

De EO1 van Electric Objects bestaat uit een beeldscherm met lijst. Je kunt het apparaat verbinden met Wi-Fi en je kunt met behulp van een app een heel scala aan kunstwerken op het scherm oproepen. Het bedrijf werkt samen met de New York Public Library, Behance, het Museum of the Moving Image en Giphy waardoor er een ruime keuze aan kunstwerken is. Als je liever zelf een kunstwerk of foto kiest dan kun je een URL doorgeven zodat de afbeelding op dit webadres getoond wordt. Alleen nog een plek aan de muur zoeken en je bent klaar! Het grote voordeel is dat je eenvoudig kunt wisselen al naar gelang je stemming, het seizoen of een bijzondere gelegenheid.

Ai Weiwei en pluchen panda’s

Voor mensen die de EO1 in oktober kochten had het bedrijf een bijzondere bonus. Op hun apparaat staat het kunstwerk Panda To Panda. Dit werd gemaakt door de Chinese kunstenaar Ai Weiwei en de Amerikaanse technologie-expert Jacob Applebaum. Hiervoor gebruikten zij twintig speelgoed pandabeertjes die ze vol stopten met versnipperde WikiLeaks-documenten. Het werk sluit aan bij de ervaringen die beide heren gevormd hebben. Ai Weiwei is in zijn kunst kritisch over de Chinese regering, Jacob Applebaum heeft veel te verduren door zijn bijdrage aan Wikileaks. De totstandkoming van het werk werd gefilmd door filmmaakster Laura Poitras (o.a. bekend van Citizenfour). Electric Objects wilde graag aandacht besteden aan dit werk. Door er een digitale print van te maken en het cadeau te doen, zorgt het bedrijf ervoor dat het aan muren in veel huiskamers komt te hangen.