Digitale kunst verdrijft traditionele kunst?

verdreven kunst

De komst van computers en internet heeft er voor gezorgd dat er een nieuwe kunststroming ontstond, namelijk digitale kunst. Maar kunnen de schetsboeken daarmee ook definitief de kast in en is de analoge kunst verleden tijd?

Om kunst te bekijken hoef je al geen museum meer te bezoeken, internet biedt tal van virtuele musea. Musea die het wel van de bezoekers moeten hebben, bieden ook steeds meer het bekijken van de kunstcollectie online aan. Kunstenaars hebben een wereldwijd platform vandaag de dag.

Maar niet alleen de expositie mogelijkheden zijn veranderd, ook de werkwijze heeft een transformatie ondergaan. Door de komst van ontwerp- en fotoprogramma’s kan een kunstenaar blijven experimenteren, zonder er dure materialen zoals verf en doek verspild worden. Veel traditionele kunstenaar gebruiken de computer dan ook in de experimentele en voorbereidende fase.

Toch lijkt de toekomst van de ambachtelijke kunstenaar onzeker. Die nieuwe technologische kunst lijkt een steeds grotere plaats in de kunstmarkt in te nemen. Maar is een gephotoshopte afbeelding wel echt kunst is de discussie die aangewakkerd wordt, zeker wanneer deze ook nog eens honderden keren wordt afgedrukt.

Internet heeft kunst laagdrempelig gemaakt, en de digitale kunst zal een steeds grotere plek in de kunstsector innemen. Maar uiteindelijk wil men ook tastbare kunst, en daarom is de verwachting dat de ambachtelijke kunst hand in hand gaat met de digitale vorm.