‘Elegant Lady’ van Jackson Pollock onder de hamer bij Christie’s

Energieleverancier E.ON heeft een topwerk uit haar kunstcollectie ter veiling aangeboden: ‘Number 5′ (Elegant Lady, 1951) van Jackson Pollock. Naar verwachting zal het schilderij van 15 à 20 miljoen dollar opbrengen, bij het New Yorkse veilinghuis Christie’s. De Duitse energiereus wil met dit bedrag een financiële injectie geven aan het Museum Kunstpalast in Düsseldorf. Ook andere culturele projecten delen mee in de winst.

Volgens het vermaarde veilinghuis Christie’s biedt de verkoop van ‘Number 5′ (Elegant Lady, 1951) ‘een zeldzame kans voor verzamelaars om een meesterwerk van Jack Pollock van buitengewone herkomst te bemachtigen’.digiarticle-2602586-1D070CB800000578-348_964x640

Promotor

E.ON heeft een stevige reputatie als promotor van van kunst en cultuur. Het Duitse energieconcern levert ook energie aan Nederlandse klanten is hiernaast sponsor van o.a. de Dutch Design Week, cricketclub Excelsior & de Rotterdamse Schouwburg. In 1980 begon het concern met het opbouwen van een kunstverzameling en het sponsoren van culturele evenementen. In datzelfde jaar werd het schilderij van Pollock aangekocht. Inmiddels bevinden zich meer dan 1.800 werken in de collectie. In samenwerking met musea haalde E.ON grote exposities naar Duitsland, met werk van uiteenlopende kunstenaars waaronder Paul Cézanne, Caravaggio en Jeff Koons.

Jack the Dripper

Jackson Pollock maakte halverwege de vorige eeuw naam met zijn gigantische, kleurrijke schilderijen. Zijn manier van werken laat zich omschrijven als action painting, waarbij de daad van het schilderen minstens zo belangrijk is als het uiteindelijk resultaat. Pollock liet de verf druppelsgewijs op het enorme canvas terecht komen, wat hem de bijnaam ‘Jack the Dripper’ opleverde.

Het werk dat nu ter veiling wordt aangeboden is een zwartwitportret. Een dame is er niet op te zien, wel een kluwen van schijnbaar willekeurige lijnen.