Gaat digitale kunst verloren?

Door browser updates en nieuwe systemen gaat veel digitale kunst zoals games en online kunstwerken verloren. Het gaat met name om born-digital-art materiaal, dit zijn kunstwerken zonder een analoge herkomst.

Iedere zeven tot tien jaar vraagt de conservering van digitale kunst aandacht, en zal het omgezet moeten worden naar een drager met de technische eisen van dat moment. Het Nederlandse Instituut voor Mediakunst (NIMk), de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) en het virtueel platform (VP) hebben twee jaar lang videokunst uit Nederlandse openbare media-kunstcollecties geconserveerd. De basis van het project was het ongecomprimeerd digitaal conserveren van werken, die uiteindelijk op tape werden bewaard.

Het onderzoek en de onderzoeken naar de toegankelijkheid van mediakunst in openbare collecties en naar Born-Digital-Art hadden als doel om te waarschuwen dat digital born materiaal verloren gaat. Het onderzoek geeft de uitdagingen weer en biedt oplossingen voor de archivering aan.

Ondanks dat het materiaal uitsluitend bestaat uit digitale werken, behoren juist analoge methoden tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het printen of het van mond tot mond overbrengen. De belangrijkste aanbevelingen van het onderzoek zijn:

- Het vaker tentoonstellen van born-digital kunstwerken
- Voorbeeldcontracten en checklijsten om musea te helepen bij productie, aankoop en onderhoud.
- Een kenniscentrum waar de expertise op het gebied van born digital kunst gebundeld kan worden.

Meer lezen over het onderzoek kan hier.

Lost art