Hoe word je een succesvol kunstenaar?

gogh zelfstudiesVeel mensen die van kunst houden en zelf ook wel een beetje talent denken te hebben zouden zich best wel een carrière als kunstenaar voor kunnen stellen. Het is echter ook best een enge gedachte, zekerheden zijn er vooral in het begin van de carrière vrijwel niet en het is geen absolute wetenschap waarin iets óf goed óf fout is. Best lastig dus, maar met een beetje talent en goede wil kun je toch al vrij ver komen.

Oefening baart kunst

Wie kunstenaar wil worden zal uiteraard veel moeten oefenen. Net zoals voor vrijwel alles telt dat alleen talent niet genoeg is en je moet de wil hebben om alles uit je talent te halen. Dat gaat niet zomaar, er moet veel geoefend worden. Beginnend kunstenaars zullen minimaal enkele uren per dag moeten oefenen en daarbij aandacht besteden aan zowel de zwakke als de sterke punten. Kies onderwerpen die je interesseren en waar je van houdt, zodat je je passie niet verlies. Wees niet bang om af en toe te experimenten met nieuwe technieken en vergeet niet om vrienden en bekenden te vragen om eerlijke feedback.

Marketing 101

Als je denkt dat je werk van dermate hoog niveau is dat het aan de wereld getoond kan worden, dan is het tijd om jezelf op de kaart te zetten. Je werk moet gepubliceerd worden en dat is dankzij het internet tegenwoordig gelukkig een stuk eenvoudiger. Houd een blog bij met beschrijvingen en afbeeldingen van je werk, maak accounts aan op sociale netwerken en probeer een netwerk op te bouwen met mensen die geïnteresseerd zijn in je kunst of je kunnen helpen bij het promoten van je kunst. Probeer een expositie te organiseren en doe mee aan kunstwedstrijden. Sluit je niet af voor kritiek en blijf altijd luisteren en oefenen.

Succes?!

Wie vol overtuiging aan de slag gaat en over voldoende talent beschikt zal waarschijnlijk een heel eind komen en wellicht fulltime kunst kunnen maken. Garanties zijn er echter zelden en soms is er ook een beetje geluk benodigd. Zelfs van Gogh’s talent werd tijdens zijn eigen leven niet altijd evenveel gewaardeerd. Laat dat echter geen excuus zijn, zorg dat je passie niet verloren gaat, blijf zoeken naar verbeterpunten en blijf jezelf verbeteren, dat is de enige manier om succesvol te worden en succesvol te blijven.