Lichtfestival GLOW bestaat 10 jaar

Het lichtfestival GLOW dat ieder jaar in Lichtstad Eindhoven te bewonderen is, bestaat 10 jaar. Gedurende acht dagen in november (in 2015 van 7 t/m 14 november) wordt het verkeer vanaf 18.30 uur in het centrum van de stad platgelegd. Mensen kunnen hier een route lopen die langs diverse lichtkunstwerken leidt. Er is een boekje te koop met meer informatie over de werken. Maar je kunt er ook voor kiezen om met de grote stroom mensen mee te lopen en je compleet te laten verrassen.

Constante vernieuwing

Het festival blijft innoveren. Zo is er sinds een aantal jaar een tweede route GLOW NEXT die over het bedrijventerrein Strijp-S voert. Hier worden de meer experimentele kunstwerken getoond. Vaak in samenwerking met de creatieve en technische bedrijven die op Strijp-S gevestigd zijn. Ook zijn er, naast de twee gratis toegankelijke routes, dit jaar een aantal extra specials waarvoor een klein bedrag van € 4 (of € 5 ter plaatse) betaald moet worden. Onder andere een werk van Daniel Iregui in het Van Abbe Museum, een voorstelling in de Philipszaal van het Parktheater en een koepel op de Markt waarin een projectie te zien is. GLOW wordt dit jaar voor het eerst afgesloten met de Glow Run. Hier kunnen maximaal 2.500 mensen aan deelnemen die 5,5 km hardlopen langs een deel van de lichtobjecten. Ze zijn daarbij gekleed in lichtgevende t-shirts waardoor ze een lichtslang door Eindhoven vormen.

Top drie van de wereld

Door steeds nieuwe elementen toe te voegen, maken ze het evenement nog interessanter. Dit past bij hun ambitie om binnen vijf jaar uit te groeien tot een van de drie beste lichtfestivals ter wereld. Dit hoopt men te bereiken door niet alleen kunstwerken in te huren maar ook door zelf meer opdrachten te verstrekken. Hier is echter subsidie voor nodig. Op deze manier kan een klimaat ontstaan waarin talenten op het gebied van kunst, design en technologie zich willen vestigen. Ook de reikwijdte van het festival kan nog verbeteren. Slechts 26% van de bezoekers komt van buiten de provincie. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar het festival doet het al heel goed. In 2014 werd het recordaantal van 650.000 mensen bereikt. Dat belooft veel voor de jubileum-editie. In onderstaande video is een impressie weergegeven van GLOW 2014: