Minister Bussemaker viert Prinsjesdag in High Tech outfit

Als ergens op gelet wordt tijdens Prinsjesdag, naast de cijfers, dan is dat wel de kleding. Wie draagt wat? En is dat top of een flop? De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap draagt dit jaar een wel heel bijzondere outfit. Haar jurk is ontworpen met behulp van computermodellen en 3D-printing. En aan haar voeten prijken de eerste 3D-geprinte hakken. Een leuke primeur voor de minister die gek is op nieuwe stoffen. Hiermee wil zij het potentieel van de creatieve industrie en technologie laten zien. Het exclusieve ontwerp is van wetenschappers verbonden aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven.

Voor het ontwerp dat be-tween heet, is een bodyscan gemaakt. Hierdoor kunnen de patronen dusdanig gepersonaliseerd worden dat ze de betreffende drager het meest flatteren. Ook kon de minister Bussemaker zelf via de computer meewerken aan het door haar gewenste model van de jurk. De schoenen werden gerealiseerd door het maken van een voet-scan. Hierdoor zitten deze als gegoten. Door op deze manier mode en technologie te combineren ontstaan er ongekende mogelijkheden om kleding en accessoires te ontwerpen.

Er werd tweeĂ«nhalve maand in het geheim gewerkt aan het ‘project J’. Het sluit aan bij het thema Wearable Senses van de TU Eindhoven. De artistieke leiding was in handen van Pauline van Dongen die afstudeert in wearable technology. Zij werkte hiervoor samen met industrieel ontwerpster Leonie Tenthof van Noorden. Om het ontwerp te realiseren werd het vakmanschap van een traditionele techniek ingezet: het zeefdrukken. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de werkplaats van ArtEZ in Arnhem. Minister Bussemaker was zeer te spreken over het resultaat.