Nieuwe technieken, nieuwe kunstenaars

De definitie van digitale kunst is werk dat digitaal geproduceerd is door middel van een computer, waarbij software de kunstenaar ondersteunt in het ontwerp. Deze technische kunstvorm is terug te vinden in veel verschillende creatieve disciplines zoals fotografie, beeldhouwen en schilderen. 3 kunstenaars uitgelicht

 • digitalemil

  Emil Hüssteg 

  Kunstenaar Emil Hüsstege gebruikt voor zijn werk een giclée-printer. Dit is een relatief nieuwe productiemethode die kunstenaars in staat stelt op een hoogwaardige manier kunst te produceren. In Amerika is de giclée techniek al volledig geaccepteerd.  Deze techniek wordt veel gebruikt in de fotografie, omdat dit veruit het beste resultaat geeft boven alle andere manieren van productie wat betreft kleurechtheid en levensduur.

 

 • Eric van Straaten

  Eric van Straaten

  Eric van Straaten is een beeldend kunstenaar sinds de komst van de 3D-printer. Deze techniek maakt het voor hem mogelijk realistische sculpturen te ontwerpen. De software heeft zo zijn beperkingen maar dat is voor hem juist een uitdaging en het stimuleert zijn creativiteit. Een 3D printer straalt laagjes stof (vaak plastic) op elkaar in verschillende vormen. Omdat de productie thuis plaats kan vinden is het milieuvriendelijk en bespaar je een hoop kosten. Er zijn echter ook nadelen aan deze techniek.

 

Rob Scholte

Rob Scholte

 • Rob Scholte was een van de eerste kunstenaars die de printtechniek op canvas gebruikte. Deze techniek is de meest gangbare van de drie en toegankelijk voor iedereen. Scholte staat vooral bekend om zijn reproductie van bestaande werken waar hij een eigen draai aan geeft. Het grootste verschil tussen een schilderijdoek en een foto geprint op canvas is de coating. Coating is een kunstmatig aangebracht laagje op het canvas. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de inkt, die er met een grote printer op gespoten wordt, in het canvas trekt. De kwaliteit van een canvas print kan nogal uiteen lopen. Wat voor doek en lijst wordt er gebruikt? Hoe is het omspannen? Welke inkt en wat voor coating wordt er toegepast? Het is raadzaam om een vergelijkingssite te gebruiken waarbij ook de daadwerkelijke printkwaliteit is meegenomen in de resultaten.