Online kunst bekijken en participeren

Het web is dé plek voor kunstenaars om hun digitale kunst aan de wereld te laten zien. Zeker met de komst van tablets en smartphones, kan iedere kunstliefhebber de hele dag door van kunst genieten. Veel kunstenaars werken met een eigen website waar zij hun werk tentoonstellen.

kerkje

Maar er zijn ook websites waar juist plaats is voor meerdere kunstenaars. Zo is er het in oorsprong Duitse initiatief Digital Art Museum. Dit online museum geeft een overzicht van de internationale geschiedenis van kunstenaars van digitale kunst. Kunstenaars vanaf 1956 die veel invloed hebben gehad, of leidend waren voor hun tijd, worden geselecteerd door een adviserend panel. De website bevat achtergrond informatie, biografieën van kunstenaars een bibliografie en interviews.

In Nederland is er het virtueel platform, het doel is om de e-cultuursector te stimuleren. Ze werken met verschillende thema’s waaronder #Born Digital Archieven. Hiermee zet de organisatie zich in voor de archivering van digitale kunst en cultuur. Op de website is niet alleen een best practice met voorbeelden uit de Nederlandse e-cultuur, maar zijn er ook nieuws- en kennisartikelen te vinden.

Dropstuff is een initiatief waarbij jezelf kan participeren in de kunst. Op publieke schermen die met elkaar verbonden zijn, worden mediakunstwerken en artistieke games  vertoond. De schermen zijn geplaatst op druk bezochte plaatsen zoals stations, op kleinere schermen zoals in musea, maar ook live op internet. Met je smartphone kun je live de schermen aansturen en spelen met andere gebruikers van de schermen.

Niet alleen nieuwe kunstwerken worden via internet geëxposeerd, ook voor verloren kunst is een plekje op het web. Er zijn veel kunstwerken die niet meer door musea tentoongesteld kunnen worden, omdat ze gestolen, gezonken, uitgegumd of vernietigd zijn. De website Galleryoflostart.com worden deze kunstwerken opnieuw onder de aandacht gebracht, doormiddel van foto’s, filmpjes, krantenartikelen, interviews, maar ook bijvoorbeeld ontwerptekeningen. Bezoekers kunnen de kunstwerken reconstrueren en ontdekken hoe de kunstwerken verdwenen zijn.