Samsung zet in op design met topontwerper Lee Don-tae

lee don taeOp zich is een overstap van een vooraanstaand designer van het ene bedrijf naar het andere bedrijf niet heel erg opzienbarend nieuws. Het gebeurt immers continu dat mensen van baan veranderen, een carrièreswitch maken of voor zichzelf beginnen. Desondanks was de laatste dagen één wisseling van de wacht belangrijk nieuws in zowel de zakenwereld als in designerskringen. Het Koreaanse Samsung maakte namelijk bekend, dat zij een nieuwe topdesigner hebben: Lee Don-tae.

Is dat zo opzienbarend, zal je misschien denken. Wel als je meerekent, dat deze ontwerper eerder één van de CEO’s was van het Londense designstudio Tangerine – toevallige hetzelfde bureau als waar de designhoofd van grote concurrent Apple, Jony Ive, afkomstig van is.

Strategie of toeval?

Het lijkt een slimme zet van Samsung te zijn. Het bedrijf heeft vaker de kritiek gehad dat ze het design van Apple wilden kopiëren, maar het is te ver gezocht om te beweren dat Lee Don-tae alleen is aangesteld omdat hij een vage connectie met de topdesigner van Apple heeft. Toen Don-tae in 1998 bij Tangerine kwam werken, was Jony Ive daar alweer een paar jaar weg. De twee hebben dus nooit samengewerkt.

Het is een heel stuk waarschijnlijker dat Lee Don-tae is aangesteld op basis van zijn kunnen in plaats op van één of andere vage concurrentiestrategie. De designer werkte namelijk eerder aan het herontwerpen van de businessclass van British Airways – een project waarvoor hij in 2001 een IDEA Grand Prix won.

Interieur businessclass British Airways

Interieur businessclass British Airways

De koers van chique design

Het aannemen van Lee Don-tae als nieuw head of design lijkt dan ook een logische stap in de aanpak van Samsung om in te zetten op een betere en luxere stijl. Het bedrijf kreeg namelijk regelmatig het verwijt dat de smartphones er goedkoop en onflatteus uitzagen – mede door het vele gebruik van plastic in het ontwerp van de toestellen.

Met de laatste modellen lijkt in ieder geval al een nieuwe weg ingeslagen. De Samsung Galaxy S5, de Note 4 en de Galaxy Alpha zijn bijvoorbeeld voorzien van metalen randen en details. Dat oogt meteen al een stuk strakker, mooier en chiquer!

Veelbelovende ontwerpen

Het volgende paradepaardje van Samsung, de Galaxy S Edge, belooft een nog strakker design te krijgen met een beeldscherm dat als het ware om de randen van het toestel heen gevouwen zit. Er gaan zelfs geruchten dat deze nieuwe smartphone twee van zulke schermen krijgt – zowel aan de voor- als achterkant van het toestel.

Het kan niet anders, dan dat we de komende tijd veel moois op het gebied van design van Samsung kunnen verwachten. En als liefhebbers daarvan, zijn wij razend benieuwd!