Voorbeelden van digitale kunst

In Nederland biedt de digitale kunstsector aan meer dan 10.000 mensen werk. De relatief jonge sector groeit hard, en bevat onder andere medialabs, kunstenaars, maar ook gamebedrijven en festivals. De belangrijke producten in de sector zijn website, interactieve installaties, mobiele media en apps en games met een educatieve of culturele toepassing.

Een aantal inspirerende voorbeelden van digitale kunst zijn:

Cell Phone Disco

Dit is een interactieve installatie die de straling van binnenkomende telefoontjes en berichten van de mobiele telefoon weergeeft met miljoenen LED-lampjes. Het werk zet je aan het denken over de miljoenen onzichtbare straling door alle netwerken waar we ons continue in bevinden.

De Cell Phone Disco installatie gemaakt door Ursula Lavrencic en Auke Touwslager.

Amsterdam RealTime

De dagelijkse routes van Amsterdammers worden met behulp van GPS vastgelegd. Deelnemers lieten sporen op een kaart na door een speciaal ontwikkelde tracer. Dit resulteerde in een real-time kaart van de stad Amsterdam bepaald door de bewegingen van bewoners. De installatie werd ontwikkelt door Waag Society, Esther Polak en Jeroen Kee, ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Kaarten van Amserdam 1866-2000’

De realtime kaart van Amsterdam met de bewegingen van bewoners.